Telefon: +36 30 462 2470
Üzletünk: 1145 Budapest, Róna u. 153.

Bikázni egy akkumulátort?

Egy lemerült akkumulátor, nagyon sok fejfájást okozhat a gépjárművezetőknek. Ahhoz, hogy sikeresen és főleg biztonsággal tudjuk az indítókábelt használni, adunk Önöknek egy jó pár tanácsot.

1. Bikázásra mindig használjon szabványos indítókábeleket.

2. Elektromos hiba és baleset elkerülése érdekében, feltétlenül olvassa el a gépkocsi kezelési könyvének az indítás segélyre vonatkozó részét, mert amikor egyik autóval adunk indítási segítséget a másiknak a saruk csatlakoztatásakor feszültségcsúcsok keletkezhetnek, és így kárt tehetünk a gépkocsi elektromos részeiben.

3. Mielőtt csatlakoztatjuk a járműveket egymáshoz, a győződjünk meg a gyújtás lekapcsolásáról.

4. A piros indítókábel csipeszt csatlakoztassuk a lemerült akkumulátor pozitív pólusára, majd tegyük ugyanezt a segítő jármű akkumulátorával is.

5. A segítő akkumulátor negatív pólusára csíptessük a fekete kábel csipeszét, a másik végét az indítandó autó motorblokkjához, ne a negatív pólusra csatlakoztassuk. Ez a szikrázás elkerülése végett szükséges.

6. Indítsuk el a segítő autó motorját és járassuk közepes fordulaton, majd indítsuk el a lemerült akkumulátorral rendelkező autó motorját, de más források azt ajánlják, hogy a segítségre szorult járművel maximum 15 másodpercig indítózzunk, eközben ne indítsuk be a segítő gépjárművet.

7. Amikor beindult a lemerült akkumulátorral rendelkező autó motorja, akkor a kábelek levétele előtt járassuk 1-2 percig.

8. A kábelek levétele fordított sorrendben történik, az indított autóról vesszük le először a negatív kábelt a motor blokkról, majd a jó akkumulátorról.

És nem utolsó sorban, ezután távolítsuk el a piros kábelt, először az indított járműről, majd a segítőről.